Thursday, March 29, 2012

PuLaU PeRHeNTiaN 25 MaRcH 2012 - 27 MaRcH 2012




Betapa seronoknyer kali ni sbb dapat gi pulau lagi..tahun lepas sempat g bercuti ke pulau langkawi dgn best fren aku ika & mila...pastu dapat g pulau pangkor untuk CS Family funday..So tahun ni target memulakan percutian ke pulau perhentian pulak...



yang paling seronok & gembira mesti lah anak mama ni kan..



Pengalaman g pulau perhentian ni mmg berlainan lar dengan g pulau2 yang lain..kalo yg sebelum2 ni g pulau tu naik feri tapi untuk g pulau perhentian ni adventure sket sbb naik bot laju..fuh mcm nak terbang nyawa sbb bot nyer laju..kebetulan ombak besar plak tuh..mmgmelantun2 lar..kalau lar tau dek doktor ni mmg kena lar aku kan..sah2 hentakan kuat and risiko tinggi..tapi alhamdulillah semuanya ok..x der rasa sakit sgt..sikit2 jer lar..mana lar aku tau pengalaman dia camni..uhuhuhu..tapi mmg sgt best...


i luv u baby tecikmama..

my love forever & ever

Perjalanan bermula hari jumaat tu..abis jer kijer trus balik kampung..syarat aku kalo nk g mana2 mesti g jumpa mak dulu..uhuhu..anak mak lar katakan..
so balik kampung..sampai dlm kul 9..makan..borak2 ngn mak dulu..pastu tdo..

Sabtu pagi gerak ker kuantan plak..sbb nak g bercuti kali ni ngn family kak nurul..so kul 10 gerak..tapinyer singgah plak kat triang..baru teringat kete tak service lagi..dah 200 km terlajak..mujur perasan..lupa plak sejak ddk putrajaya ni dah ssh nak service kete..ader 1 tempat jer..tu yg x sempat tu..balik keje dah kul 7pm..so siap semua kul 12.30..baru lar gerak ker kuantan..Sampai kuantan dah kul 2..aku ingatkan akak ku yg rajin tu dah masak..rupanya diaorg semua tgh tunggu kitaorg untuk g makan..sbb mls nak kotorkan dapor dah sblm g jalan2..
So terus lar siap2 g makan kat benteng..best giler dapat mkn udang galah, ketam ngn telur ikan..semua fevourite aku tuh..



wah..yang ni nak menyelam..tapi tahan 34 saat jer



Abis jer makan dalam kul 4pm..so decide trus gerak ke Paka..sbb tempat persinggahan kami di paka.rumah my brother in law..uhuhu..TQ Lan & Aida sbb menyajikan hidangan yg enak untuk kami..Aku ni kalo time makan mesti lupa amik gambo punya sbb x sabar sgt nak makan..ahahahha..sampai paka dalam kul 6pm..and malam tu lepak lar sana..kat sana teringat plak zaman practikal kat petronas ammonia tu..seronok sgt..rasa nak kembali ke zaman silam plak waktu tu..uhuhu..tapi sekarang lagi seronok sbb ader my hubby and tecikmama tu..penyeri dan pelengkap hidupku..

Esoknyer seawal kul 5 pagi semua dah bangun sbb nak bersiap2 nak gerak ke jeti kuala besut..boleh tahan gak jauhnyer jeti tu dari paka..Amik masa 3 jam jugak lar..so lepas solat subuh dalam 6.30 pagi kitaorg gerak ke jeti kuala besut..indahnyer pemandangan pantai di waktu pagi sbb kitaorg ikut jalan pantai..tepat kul 10 sampai sana..parking and pastu naik bot gerak ke pulau..







WAHHHHH..mmg pengalaman yang tak dapat dilupakan lah..perasaan waktu tu takot ader..gembira ader..dalam diri ni asyik berdoa..berselawat..sbb ombak besar..ddk tgh lauh..fuh..mmg menakutkan..mcm mana lah nelayan2 kita kan..waktu tu bersyukur sgt sbb dpt gak aku tgk keindahan bumi tuhan..mmg best sgt sbb tgk air laut yg betul2 biru...jernih sejernihnya..ikan2 pon nampak..rasa nak bawak tangguk nak amik ikan2 tu simpan dlm akuarium..uhuhuhu..imiginasi aku mmg kuat sbb tu leh ddk kat cs eperolehan tu..ahahah.




Alhamdulillah..akhirnya sampai jugak kami kat arwana perhentian resort tu..rasa sgt2 excited nak g snorkeling..first time tu nak bawak alif skali..tapi kena tunggu sampai esoknyer lar..ptg tu kitaorg lepak2 tepi pantai and acara wajib ptg tu mesti lar mandi kolam..sgt seronok melayan anak2..

kat pulau perhentian ni yg bestnya kalo pegi ramai2 sbb banyak sket acaranya..kalo pergi berdua rasanya mmg boring sbb aktiviti org kat situ semuanya dgn laut..kat situ mmg tempat utk tenangkan diri and pikiran lar..sbb sunyi jer..jauh dr org..resort tu mmg penuh tapi x nampak orang pon..sbb semua g snorkeling and diving..

teserlah kegembiraan di wajahmu sayang



dinasihatkan kalau nak pegi kat sana..bawaklah makanan standby sbb kat sana ssh nk dapat makan..makanan pon sgt mahal..air mineral yg botol besar jer harganya RM6..mmg berbaloi-baloi..kalo minum ptg tepi laut roti canai rm4 .. roti bakar2 keping ngn jem pon rm4..uhuhu..mmg seronok kan kalo berniaga makan kat sana..tapi berbaloi lar nak bawak stok makanan ke sana pon leh terbang nyawa..

aktiviti hari kedua akan diupdate akan datang yer...stay tune..

1 comment:

  1. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

    ReplyDelete